Al dat werken op afstand is mooi voor de werk-privé balans, maar het heeft ook een keerzijde. Mag je zomaar ‘s avonds van je manager je werkmail negeren of ongelezen laten of wordt er van je verwacht dat je je werkmail leest?

Met het thuiswerken vanwege de coronapandemie is de scheiding tussen werk en privé behoorlijk onder druk komen te staan. In het Verenigd Koninkrijk is daarom voorgesteld om werkgevers een verbod op te leggen op het versturen van e-mail naar werknemers buiten werkuren. Dit zou de gezondheid van medewerkers ten goede komen omdat ze dan niet meer de hele tijd ‘aan’ hoeven te staan.

Onduidelijke uren

Het klinkt als een sympathiek idee, maar het is praktisch onhaalbaar, lijkt me. Is het bijvoorbeeld duidelijk welke uren nog werkuren zijn en welke niet? Zeker met al het thuiswerken waarbij we toch onregelmatiger werken dan voorheen op kantoor.

Als ZZP’er ken ik het probleem. Ik houd zorgvuldig mijn werkuren bij voor de Belastingdienst. Als ik ‘s avonds niet werk maar toch even mijn mailbox check, schrijf ik dat meestal niet op als werktijd. Bovendien is het soms juist prettig om ‘s avonds nog even iets af te maken, is mijn ervaring.

Als freelancer zijn de grenzen tussen werk en privé nog verder in elkaar overgelopen dan voor de meeste werknemers. Een vakantie thuis vind ik daarom lastig omdat ik vaak toch nog even dit of dat wil doen, zelfs als ik ‘vrij’ ben. Het werken houdt voor mij pas echt op als ik fysiek weg ben van huis, dus in een hotel, op een camping of elders.

Verboden te lezen

De oplossing voor de gespannen werk-privé balans ligt volgens mij ook niet in een verbod voor werkgevers om buiten werkuren te mailen, maar eerder in afspraken waarbij is vastgelegd dat werknemers niet op elk moment geacht worden hun werkmail te lezen. Met andere woorden: werkgevers mogen buiten werkuren blijven mailen, maar werknemers hoeven die mails niet op dat moment te lezen en al zeker niet erop te reageren. Volgens mij is er in Frankrijk enige tijd geleden een dergelijke maatregel ingevoerd.

Doe iets leuks

Het probleem is ook niet nieuw, maar het is wel nog actueler geworden door de coronamaatregelen en het massale thuiswerken van het afgelopen jaar. Vakbond FNV adviseert thuiswerkers om zoveel mogelijk volgens vaste tijden te werken en op tijd te stoppen, ‘zodat je niet het gevoel krijgt dat het werk nooit ophoudt’. Ook wordt aangeraden na werktijd je werkspullen uit het zicht te leggen. Misschien ligt daar wel het eenvoudigste antwoord. Na werktijd berg je je werkmobiel of je laptop gewoon op omdat je vrij bent. Ga vervolgens iets doen wat je leuk vindt, bijvoorbeeld lezen, koken, wandelen of je verdiepen in een onderwerp dat je interessant vindt. Zo komen werk en privé hopelijk weer in een gezonde balans en is een mailverbod niet nodig.

Categories:

Comments are closed

Font
Off On
Size
revert
Content
Color
revert
Links
Color
revert